Wat is Tjolk?
Tjolk was een drankje in een klein pakje bedoeld voor kinderen. Ik vermoed dat het vanaf de late jaren '70 tot ergens eind jaren '80 in de markt is geweest. Bij de meeste mensen 'van die generatie' borrelen spontaan herinneringen aan schoolreisje en uitstapjes naar de Efteling, een dierenpark, enz. als je de naam alleen al noemt. Alhoewel men het er niet over eens is of het chemische, niet-te-zuipen troep was of juist een heerlijke verwenning. Nostalgie verkleurt en overdrijft waarschijnlijk het smaakgeheugen.

Oorspronkelijk werd Tjolk ooit op de markt gebracht als Sjolk, maar na een rechtzaak van bierfabrikant Skoll, omdat de naam er teveel op zou lijken, werd het Tjolk. De ironie wil dat later de eigenaar van Tjolk een proces aanspande tegen Shoq (een andere chocolade drankje) omdat dit weer teveel op Tjolk zou lijken qua naam.

Tjolk was er oorspronkelijk in 4 smaken: aarbei (konijn), banaan (aap), chocolade (beer) en melk (koe). Die laatste is nieuw voor mij. Ik kan me in ieder geval niet herinneren die ooit gedronken te hebben. En laten we eerlijks zijn, dat konijn, die beer en die aap. Daar ging het om. als je die zag, dan was alles goed.Overigens ... die beer heeft er niet altijd hetzelfde uit gezien. Net als de kleur van de aap. Ik ben blij dat ze dat later veranderd hebben:


(bron: werktitel.nl)
Klik hier voor nog een reclame. Verder kun je hier een Tjolk radio reclame uit 1982 vinden.


In de jaren '90 heeft Tjolk nog een make-over gekregen en andere smaken, getuige deze twee reclames uit de jaren '90.

Waarom in hemelsnaam een site over Tjolk?
Omdat Tjolk stoer is. Omdat een paar simpele stukjes jaren '80 graphics net zo makkelijk je jeugd kunnen doen herleven als een herhaling van de Familie Knots kijken. Er was zelfs ooit een bandje dat zichzelf Tjolk heeft genoemd. Of het nou te zuipen was of niet, Tjolken was een begrip. Ik Tjolkte, jij Tjolkten, wij Tjolkten allen. De graphics, de slogans en het drankje zijn verheven tot een stukje cultuur. Waarvoor hulde. Dáárom een website.

Laten we eerlijk zijn. Wij willen allemaal dit shirtje (ik in ieder geval wel!):


(bron: michielveenstra.nl)

Sjeurt.nl verkocht in 2007 Tjolk shirts, maar inmiddels niet meer.

Okee, Tjolk is de bom. Maar bestaat niet meer helaas.
Er was in de jaren 2000 een actiegroepje. Ze zijn eens naar Friese Vlag gegaan (toen de eigenaar van de merknaam Tjolk) om te lobbyen voor The Return of Tjolk. Zonder succes, maar ik steunde de actie van harte. Een aantal ondernemers heeft in 2009 de naam gekocht en heeft in 2010 Tjolk weer op de markt brengen. De nieuwe Tjolk bleek echter snel te bederven en werd weer van de markt gehaald. In 2014 is een nieuwe poging gedaan en deze is sindsdien op de markt gebleven (zie ook: Tjolk.nl). De nieuwe Tjolk is echter een yoghurtdrank en smaakt niet zoals de Tjolk van vroeger.
Voor de echte fijnproever: koop eens voor de lol een pak Campina fruitmelk en dan vooral de bananensmaak. De aarbeien-variant smaakt naar een gesmolten milkshake, maar de bananenversie ... dat lijkt verdacht veel op Tjolk! Oordeel zelf.

Aanvullende bronnen: de Wikipedia pagina over Tjolk.
  (site: www.b-sting.nl copyright 2004-2015)